Rapport från Vidas marknader

Rapport från Vidas marknader

Avslutningen på 2021 var lite kämpig. Några av våra huvudmarknader arbetade med att balansera sina lager och därmed höll igen rejält på sina inköp under slutet på året. Detta har skapat prispress och gjort att volymer fått flyttas till andra marknader. Vi var även tvungna att begränsa produktionen i december för att inte bli tvingade att trycka ut varor på marknader där det inte finns behov.

Text: Karl-Johan Löwander, vd Vida Wood

USA
Här är det full fart igen och snabbt stigande priser. Den stora utmaningen har varit att få tag i båtar. Med de rådande priser på containerfrakt har fler transportköpare gått över till bulkbåtar, och det har skapat liknande situation med skenande priser på bulkfrakter. Men det ser fortsatt positivt ut och det skulle inte förvåna mig om denna utveckling håller i sig de kommande 4-5 månaderna.

Skandinavien
Stabil hög förbrukning. Vi har haft en priskorrigering här under hösten vilket skapat en viss oro hos köparna för att börja året med ett ”dyrt” lager. Nu när priserna väl satt sig för det första kvartalet tror jag det kommer bli en mer normal situation, där kunderna går tillbaka till ett mer normalt köpmönster. Förbrukningen i Skandinavien förväntar jag mig kommer fortsätta hela 2022 på relativt hög nivå.

Mellanöstern/Nordafrika
Det har varit låg affärsaktivitet i MENA under hösten. Stora lager, svag efterfrågan och politiska problem i ett flertal länder har inneburit dämpad försäljning av trävaror. Många bemästrade att köpa stora volymer av fur och gran från både Finland och Sverige till kraftigt reducerade priser. Här fick man dessutom en stor mängd varor från Centraleuropa. Under en period var försäljningen till en rad marknader nere på nästan noll m3 per månad. Nu verkar trenden ha vänt och vi har återigen tilldelats relativt stora förfrågningar. Man skall dock ha i åtanke att marknadssituationen i MENA kan förändras på några minuter. Se bara på Sudan där man hade en militärkupp under hösten. Men vårt stalltips för de närmaste månaderna är ökad efterfrågan och stigande priser.

Tyskland
Tyskland är tillbaka med rejäl fart. När priserna väl bottnade här någon gång i november och kunderna var trygga med att lägsta nivån var nådd, visade det sig att det fanns ett stort underliggande behov av att fylla på sina lager som var i botten. Även här ser vi en stabil underliggande förbrukning för 2022.

Storbritannien
Detta är väl fortsatt sorgebarnet för oss i Europa. Det finns vissa produkter på denna marknad där det aldrig byggdes upp några stora lager under 2021, och dessa produkterna rullar fortsatt bra. Volymsvaror finns det tyvärr fortfarande stora lager av i hamnarna. Jag tror att de först i mars är helt tillbaka på normala volymer igen. Det finns ändå en bra underliggande konsumtion även här, så kommer bara lagren i balans under först halvåret så är det inte omöjligt att vi får se en repris på hur det såg ut 2020 när lagren blev allt för låga under sommaren och de slet med stora brister andra halvåret.

Japan
Här har vi stabila volymer och bra priser, mycket tack vare de höga priserna vi ser i USA. Vi ser ett ökat intresse från Japan att handla mer i Europa nu när det är höga och snabbt svängande priser i USA.

Australien
Här ser det egentligen fortsatt bra ut. Men vi sliter med extremt dyra containerfrakter, de har mer eller mindre fyrdubblats på ett år. Går inte frakterna ned under andra kvartalet så tror jag volymerna från Europa till Australien kommer minska rejält under våren, kanske redan tidigare med tanke på de virkespriser vi ser i USA i dagsläget.