Månadens intervju: November
Bredvid det röda huset med vita knutar är det stora hagar, där går vackra dovhjortar och betar. I huset bor Magnus tillsammans med sin sambo och deras två barn.
Magnus och hans familj har bott på gården sedan 2010. Till gården tillhör det 10 hektar betesmark och familjen ville ha något som hjälpte till att hålla dessa öppna. Då Magnus inte ville ha nötkreatur föll valet på hjorthägn och nu har det gått hjortar på markerna sedan december 2012.
Stammen är på cirka 75 djur och då är det 55 djur från fjolåret samt årets kalvar. När det är som flest djur, sommartid, så är det cirka 90 stycken djur och i vinterstam är det cirka 50 djur. Magnus har inte någon tidigare erfarenhet av hjortar men har studerat jakt- och viltvård på gymnasiet. Han pratade även med andra som har hjorthägn för att samla erfarenhet och goda råd.
Minimal arbetsinsats
Magnus tycker inte att det är så tidskrävande att ha hjortar. Lagen säger att fem procent av den totala betesarealen skall omfatta skydd. Med skydd räknas även buskar, trädkronor och liknande vilket innebär att Magnus inte har behövt bygga något skydd. Foderperioden då djuren utfodras med spannmål pågår under cirka sex månader, mellan oktober fram tills det börjar växa i april-maj. I hagen finns en damm och diken så djuren har tillgång till vatten året runt.
På hösten är det slaktperiod. Det är nu bedömningen görs vilka djur som skall avlas på. Spetsarna går allt som oftast till slakt då man inte vill ha för många handjur i flocken. Spetsar är benämningen på de handjur som är ett år gamla. Magnus försöker också skjuta av små, svaga och oroliga djur. Han beräknar att utslaget på ett år, lägger han cirka en timme om dagen på skötsel av sina hjortar.
Lokalt samarbete
Innan Magnus skaffade hjortar gjorde han en noggrann kalkyl och undersökte även möjligheten till lokala samarbeten. Sedan start har han därför haft ett bra samarbete med Korrö som är en hantverksby som erbjuder mat och logi i vacker miljö. Korrö tog de första djuren 2013 och har varje år tagit allt fler djur och köper idag 80 procent av produktionen. Magnus hade kunnat utöka sitt bestånd då det finns en bra efterfrågan men med jobb och familj räcker beståndet han har.
Tips till andra
Om man är intresserad av ett hjorthägn är Magnus tips till andra att byggnationen och överblicken av hägnet skall vara rationellt. Att bygga raka sträckor är både kostnadseffektivt samt tar mindre tid. Att bygga fållor i är en bra idé då det underlättar hanteringen av djuren. Man bör även tänka på placeringen av utfodringsplatsen. Den skall hållas ren och snygg och vara lättillgänglig. Magnus sista tips är att undersöka möjligheten till lokala samarbeten med affärer och restauranger då det finns ett stort intresse av närproducerad mat.