Kvinnor på Vida

Julia Löfström – Produktionsledare

Fördomarna Julia hade om sågverksarbete var att det var ett tungt arbete, att män förstår detta yrke bättre än kvinnor och att bara gubbar arbetar på sågverk. Det visade sig att verkligenheten var något helt annat!

Det är 7 år sedan Julia Löfström började sin anställning på sågen i Nössemark. Hon har under dessa år fått växa inom företaget och arbetar idag som produktionsledare på hyveln.

– Efter gymnasiet fick jag praktikplats på sågen, och jag fastnade direkt. Det är en häftig bransch med en förnybar råvara med oändliga möjligheter. Skogsindustrin är en framtidsbransch – och den vill jag vara en del av! Jag bestämde mig för att satsa på detta och började studera till Trätekniker på yrkeshögskola. Idag är jag produktionsledare med stort personalansvar.

Ingen arbetsdag är den andra lik för en produktionsledare. En arbetsdag kan bestå av förbättringsåtgärder, kontroller, samtal med personal eller att under mycket stor tidspress felsöka och lösa tillverknings- eller kvalitetsproblem.

– Mycket tid går att stämma av med personal, stötta och diskutera. Jag har personalansvar över 19 personer och jag försöker anpassa mitt ledarskap efter varje individ. Jag hoppas att mina medarbetare beskriver mig som en lyhörd och jordnära ledare. Vi skämtar mycket och har en enkel jargong, men är otroligt engagerade och allvarliga när det väl gäller. Vi är ett sammansvetsat gäng med bra mix av åldrar och arbetslivserfarenhet. Vi har roligt på jobbet!

Fördomen som finns i samhället om att sågverksarbete är tungt arbete och inte lämpar sig för kvinnor är något som behöver förändras. Det tunga arbetet är helt borta i sågverksbranschen i och med modernisering och effektivisering av maskiner.

– Det som behövs idag är engagemang och underfundighet. Egenskaper som kvinnor i synnerhet besitter!

Julia beskriver att hennes svaghet är den mekaniska biten, men att hon har god kunskap och intresse för det produktionstekniska. Att förstå helheten och maskinernas funktion, finjustera och förbättra små saker för att i slutändan öka förtjänsten.

– Jag upplever att Vida ser alla sina medarbetare. Vi är en plattorganisation som inte tar skillnad på verken position eller kön. Vi behandlas lika och har samma förutsättningar. Men det hade varit trevligt att få in fler kvinnor. Jag vill att fler kvinnor ska känna som mig, att det är skitkul att jobba på ett sågverk!

 

Ida Karlsson – Truckförare

Truckföraren Ida Karlsson har arbetat på utlastningen på sågverket i Alvesta sedan 2017.

– Jag var rätt så nyinflyttad till Alvesta och mina nya bekantskaper pratade gott om Vida som arbetsgivare. Jag hade tidigare arbetat som truck- och kranförare i Gävle och jag hade siktet inne på att hitta ett truckjobb även här. Så fort en tjänst blev ledig på sågen i Alvesta så sökte jag den.

Det har nu gått snart sex år sedan Ida stämplade in på sågverket för första gången och hon trivs fortfarande lika bra. Hon tycker om sina kollegor och anser att sågverket erbjuder en trygg och bra anställning.

– Det är en bra balans mellan jobb, fritid och familj. Det är enkelt att få ihop livspusslet.

Ida uppskattar att jobbet hon har inte är enformigt och att hon har fördelen med att ha ett jobb som både är ”inomhus” och utomhus.

– Det är en frihet att få jobba i en truck. Jag trivs som fisken i vattnet! Mina dagar består av mestadels truckkörning men även administrativt arbete. Det är varierande dagar med både lugna perioder och mer intensiva perioder. Jag är väldigt nöjd med vart jag är idag. Många gånger tycker jag att det kan vara enklare att jobba med män. Vi har en enkel, rak och ärlig dialog på min arbetsplats och den uppskattar jag mycket. Dock tror jag att det hade varit fördelaktigt att få in fler kvinnor på företaget. Kvinnor och män har ibland olika tänk och olika jargonger, och det är väldigt bra att mixa så att man får in fler tankesätt. Jag tror att vi alla i Alvesta skulle uppskatta om vi fick in fler kvinnor.

 

Isabella Melkersson – Produktionsledare biprodukter

 Det var frihetskänslan och att få se utvecklingen från planta till avverkning som fick Isabella att bestämma sig för att det var skog hon skulle arbeta med.

Isabella är uppvuxen på en skogsgård och har under sin uppväxt fått hjälpa till med allt som hör skogsvård till. Hon har en stark relation till skogen och har utbildat sig till både skogsmaskinförare och skogsmästare.

– Oftast hör man fördomar om skogsbranschen, så som att man som kvinna måste ha skinn på näsan eller att man får kämpa hårdare än männen. Det är inget som jag har upplevt eller känt själv. Det har faktiskt varit helt tvärt om, att jag som kvinna är väldigt uppskattad och välkommen. Det finns inga hinder för kvinnor att jobba i skogsbranschen.

Isabella har arbetat inom Vida sedan 2017, först på sågen i Tranemo och nu som produktionsledare för bioprodukter. Som produktionsledare ser hon till att det finns kapacitet och entreprenörer så att utbud och efterfrågan går hand i hand. Groten (grenar och trädtoppar) som lämnats i skogen ska flisas, hämtas ur skogen och köras till exempelvis värmeverk.

– Det som är så roligt med mitt jobb är att det är oförutsägbart och att vi ständigt får utmanas eftersom vädret styr vår bransch! Det blir aldrig tråkigt, vi uppdaterar ständigt planeringen och försöker få pusslet att gå ihop.

De flesta kvinnor i skogsbranschen har administrativt arbete, och är mer sällan ute i skogen nära skogsägaren eller på ledande positioner. Även om Isabella trivs med sin nuvarande tjänst så saknar hon arbetet i skogen och därför har hon valt att växa vidare inom Vida.

– Jag saknar arbetet ute i skogen, och därför har jag valt att börja jobba som ansvarig planläggare för vårt inköpsbolag, Vida Skog, senare i vår. Jag kommer arbeta i nära kontakt med våra inköpare och skogsägare, vilket ska bli mycket skoj!

 

Maria Carlberg – Logistikchef

Vidas vision är ”Att växa” och det gäller inte bara bolaget utan även oss medarbetare. Någon som verkligen har vuxit inom Vida är Maria Carlberg.

– Jag började på Vida Packaging i Hestra direkt efter gymnasiet. Sedan dess har jag hunnit med många tjänster på Vida. Jag började i produktionen av pallkragar, vidare till utlastning, till Systemadministratör och 2019 blev jag Logistikchef.

Vidas värdeord, Engagemang, Enkelhet och Drivkraft, definierar vår företagskultur, det vi tror på och tycker är viktigt. Denna företagskultur är en av anledningarna till att Maria trivs så bra på Vida.

– Jag alltid tyckt om att det är ”frihet under ansvar” på Vida, vilket jag trivs väldigt bra med. Jag har haft möjligheten att få utvecklas hela tiden, vilket ofta är det vi säger att Vida står för, så det tycker jag stämmer väldigt bra!

Maria uppskattar att jobbet hon har inte är enformigt eller monotont. Som Logistikchef är ingen dag den andra lik, vilket gör att Maria utmanas hela tiden och aldrig får det tråkigt.

– Jag börjar varje dag med ett morgonmöte för att kolla av läget med produktion och personal. Jag är personalansvarig för dem som jobbar på utlastningen, kundtjänst och logistik (truckförare och packare i Hestra-fabriken). Jag stämmer av och bevakar att allt flyter på när det gäller order och utleveranser.

Vida har idag 1 500 anställda, som sitter geografiskt utspridda i hela södra Sverige. Vi kan inte längre säga att vi är ett småföretag men vi värnar starkt om den andan. Platt organisation och korta beslutsvägar är viktigt i en konkurrensutsatt bransch. Ju större vi blir desto viktigare är det att fortsätta vara enkla och flexibla.

– Mitt jobb innebär mycket kontakt med andra människor både på svenska och engelska. Pratar en hel del med olika transportbolag och jag har mycket kontakt med kollegor inom Vida som inte sitter i Hestra, vilket gör mitt kontaktnät är väldigt stort. Jag tycker att jag har fått en bra och nära relation med många personer även fast man inte sitter nära rent geografiskt.

 

Liz Persson – Inköpare

En skogsinköpare är länken mellan Vida och skogsägaren och ansvarar för hela kedjan från skog till sågverk. Inköparens främsta uppgift är att hjälpa markägaren att sköta skogsfastigheten på bästa möjliga sätt och arbetet handlar mycket om att kunna känna av människor och deras behov. För att lyckas i rollen är det viktigt att vara förtroendeingivande, social, ödmjuk och flexibel. Detta är egenskaper som stämmer bra på Liz Persson, som valde att omskola sig från frisör till skogsinköpare.

– Jag drömde om ett jobb där jag fick arbeta både utomhus och inomhus, där jag fick fortsätta träffa mycket folk och som fanns i närheten av där jag bor. Jag har växt upp på en skogsgård och har haft ett intresse för skog sedan länge. När jag fick höra om utbildningen Skog- och träteknik på Linnéuniversitetet så tog jag steget och skolade om mig.

För ett halvår sedan började Liz Vidas Traineeprogram och har haft förmånen att gå bredvid och lära sig yrket.

– Det har bara varit fördelar med att vara Trainee. Det har varit en bra upplärningstid och mina kollegor har varit så tillmötesgående och hjälpsamma. Vi är ett bra gäng på kontoret i Emmaboda. Vi har kontorsdag på måndagar då vi alla samlas och diskuterar. Vi skrattar mycket, det är lättsamt och en bra gruppdynamik. Jag är en lagspelare så det passar mig utmärkt.

Sedan valet om att börja jobba inom skogsbranschen så har flera personer runt om henne berättat om de fördomar de har om branschen. Att det är svårt för en kvinna att få sin röst hörd och tagen på allvar.

– Min uppfattning om yrket innan jag skolade om mig var att det var väldigt mansdominerat. Jag hade inte stött på en enda kvinna när jag tidigare varit i den miljön. Jag såg det inte som ett problem utan mer som en utmaning. Min uppfattning idag är nog att det är svårare för en kvinna än en man, inte på Vida men i branschen överlag. Vi kvinnor behöver ha mer kunskap i ryggen än den vi går in i en diskussion med, och därmed behövs en längre upplärningsperiod och arbetserfarenhet för oss. Men tur är att jag har så otroligt härliga kollegor som backar upp mig och ger mig stöd.