Uppdatering om barkborresituationen
Med hjälp av artificiell intelligens, satellitbilder och geografiska data om skogen ska kartor tas fram som visar var det finns störst risk för angrepp av granbarkborre. Förhoppningen är att de första nya verktygen ska vara på plats i god tid före nästa års svärmning.
Den torra sommaren 2018 orsakade rekordstora angrepp av granbarkborre i framförallt södra Sverige. I år ser det ut som att det tyvärr kan bli nya rekordnivåer som troligtvis får efterverkningar flera år framöver.
Ett viktigt och efterfrågat hjälpmedel i jakten på granbarkborre är bra kartunderlag som kan visa var det finns ökad risk för angrepp. På så sätt blir det lättare att upptäcka nya angrepp tidigt och få en effektivare bekämpning.
I somras fick Skogsstyrelsen extra medel, som en del av det nationella Skogsprogrammet. De valde att satsa på kartor för att underlätta bekämpningen då många efterfrågade det. Projektet arbetar med att ta fram kartor som visar riskområden, men även områden som redan drabbats av angrepp. Målet är att inför nästa års bekämpningsarbete kunna erbjuda olika digitala tjänster som ska hjälpa skogsägare och skogsnäringen att leta efter angrepp på rätt ställen.
Självlärande system
Genom att kombinera och analysera olika geografiska data och information från satellitbilder, så kallad fjärranalys, går det att peka ut vilken typ av skog som löper hög risk för att drabbas av granbarkborreangrepp. En del kartor och analyser kommer att köpas in från företag som använder sig av artificiell intelligens. Det innebär att systemen är självlärande utifrån kunskap om bland annat granbarkborrens beteende, satellitbilder från olika tidpunkter och data om skogen.
– Skillnaden mellan en storm och den pågående barkborrekrisen är svårigheten att överblicka skadorna samtidigt som nya skador uppträder löpande. Ofta får vi återkomma flera gånger till ett område för att avverka träd som inte hittats vid tidigare avverkning. Ett verktyg som hjälper skogsägaren och oss att hitta skadade träd är därför till stor hjälp. Kartorna kan hjälpa skogsägaren att komma rätt och hitta angrepp lättare. Det effektiviserar avverkningarna och förhoppningsvis minskar det också spridningen av barkborrar, menar Pelle Ström på Vida Skog.
I början av nästa år beräknas de första kartunderlagen över riskområden vara tillgängliga via Skogsstyrelsens e-tjänster för skogsägare och skogsnäringen. Underlagen nås via Skogsstyrelsens webbplats.
Kartan visar vilka län som kan ta del av de framtagna kartorna.
Samverkan avgörande
Samverkan är avgörande när en större kris såsom granbarkborreangrepp drabbar skogen storskaligt. Därför samverkar Vida med Skogsstyrelsen och skogliga företag i projektet Stoppa borrarna. Ett projekt som nu förlängs med tre år och utökas geografiskt i och med ökade angrepp även i Sveland.
– I jakten på barkborrarna sitter vi alla i samma båt. När det gäller frågor som berör kommunikation och information till skogsägare, kunskapsinsamling, underlag till beslutsfattare och så vidare, är det en stor fördel att branschen talar med en röst. Det blir färre och tydligare budskap. Vi på Vida sätter stort värde på möjligheten att som ett av Sveriges största sågverksföretag förmedla vår bild av läget, säger Pelle Ström.