Ökat intresse för energiflis på marknaden

Ökat intresse för energiflis på marknaden

Vida är en av landets stora aktörer inom biobränsle. Vi tar tillvara alla biprodukter som uppstår vid avverkning och vidareförädling i våra sågverk och omvandlar till förnybar energi. Det innebär att varje flisa från skogen tas tillvara.

Bioenergi i skogen, som vi kallar biprodukter från avverkning, är GROT (grenar och toppar) och energived som är en stor energireserv. I tider av ökad miljömedvetenhet och stigande energipriser är marknaden mogen för ett större energiuttag från skogen. Med sin höga torrhalt är både energiveden och groten energimässigt en av de mest intressanta bränsleprodukterna både för värme och elproduktion.

Vid avverkningen planerar våra virkesinköpare upparbetningen av grotvolymerna. Ibland behöver man använda groten att köra på för att minimera körskador, men på senare tid har groten fått en viktigare roll i samhället då den kan användas för elproduktion i kraftvärmeverk. Intresset för uttag av grot har därmed ökat. Vida Energi, som är Vida-koncernens energibolag, har egen personal som jobbar mot energimarknaden och groten är en viktig vara för att kunna avsätta alla andra biprodukter som faller ut på våra 12 sågverk. Branschen behöver både fuktiga och torra material och Vida har mixen, vilket gör oss till en attraktiv leverantör.

En av Vida Energis flisentreprenörer är familjeföretaget Svenssons Energisflis AB, som ägs av Peter Svensson i Fröderyd. Tillsammans med sina två söner, Jonathan och Gustaf, och några anställda flisar de i Jönköpings och Kronobergs län. I och med den rådande energikrisen och den ökade efterfrågan på bioenergi från skogen så har Svenssons Energiflis mycket jobb framöver.

Svenssons Energiflis AB levererar idag 18 containrar flis om dagen till värmeverk, som till exempel Växjö Energi och Jönköpings Energi. Kraftvärmeverken producerar fjärrvärme, fjärrkyla och el. Askan som sedan blir kvar efter förbränningen återförs till skogen vilket återför näring till naturen.

”Vi är med i ett kretslopp där vi bidrar till en renare miljö både lokalt och globalt. Det känns bra att vara en del av ett miljövänligt alternativ till städernas uppvärmning i vinter” säger Peter.

I somras fick Peter leverans av en ny flismaskin, en Albach Diamant 2000, som gör att Peter kan flisa i rekordfart. En investering helt rätt i tiden. Den stora fördelen med Albach Diamant 2000 är att den är byggd från grunden för att flisa och dess konstruktion är till fullo anpassad för detta. Många mobila flismaskiner är en kompromiss mellan två olika maskinsystem, tex lastbil och flishugg eller skotare och flishugg. Detta gör att basmaskinerna från början är byggda för något annat än att bära en flismaskin, vilket ofta medför kompromisser i olika utsträckningar.

Kapaciteten på flismaskinen är mycket hög och med en huggtrumma på 2,4 ton tar maskinen stora stammar och rejäla buntar med GROT. Att kunna flisa stora volymer på kort tid samt att förbättra förarmiljön för sin personal var det som fick Peter att göra denna stora investering på 9 miljoner kronor.

”Allt för den perfekta arbetsplatsen. Den luftfjädrade hytten tar effektivt upp slag, stötar och vibrationer och säkerställer på så sätt ett bra arbetsklimat.”

Fördelen med en Albach Diamant 2000 är att den har en hög kapacitet och enkelt kan flyttas då den kan komma upp i 80 km/h, vilket gör att den kan flytta snabbt mellan olika objekt.

En utmaning med maskinen är logistiken. Vältorna som ska flisas med en Albach måste ligga intill en väg samt att den höga produktionstakten gör att det är viktigt att lastbilarna kommer i rätt tid och att det finns plats för både flisare och lastbil på plats.

”Det finns utmaningar med maskinen och vi är fortfarande i en inlärningsprocess, men än så länge ser det bra ut och vi ser stora möjligheter för framtiden. Jag är mycket nöjd med min investering” avlutar Peter nöjt.