Månadens intervju: Mars

Månadens intervju: Mars

I mars träffar vi entreprenören Erik Hjärtfors som skapar möbler av trä.

En bit in i skogen, utmed slingriga skogsvägar, ligger en gammal fabrikslokal. På 1940-talet tillverkades det möbler i lokalerna och mellan 1960 fram till 2004 var det hustillverkning som dominerade. Sedan 2010 är det Erik Hjärtfors som huserar här och han har fortsatt arvet och tillverkar möbler och hus. Fabriken ligger endast ett par kilometer från Eriks familjegård där generationer har brukat skog och land. Eriks och hans sambo Charlottes egna gård, Lövsjö, ligger inte heller långt därifrån.

Ett intresse att förverkliga sina visioner

Intresset för att bygga har alltid funnits hos Erik. Redan i tidiga år började han bygga kojor till sig själv och traktens ungar. Skogsintresset ökade och han utbildade sig till skogsmästare. Han jobbade några år som tjänsteman, bland annat som skogsinköpare, men det var inte det som Erik drömt om att göra.Han ville driva ett eget bolag och drömmen var att jobba med trä. Drivkraften var att förädla skogen efter eget huvud, vilket resulterade i att han slutligen startade eget.

Trä – en fantastisk tillgång

Erik berättar att det till stor del hans egen skog som kommer till användning vid produkttillverkningen. Han menar att som skogsägare är trä det råmaterial man har tillgång till, men han använder så klart metall och andra material som komplement.

– Jag blir lite högtidlig men det är helt enormt att hela vårt landskap är fullt av material av olika trädslag med olika egenskaper och utseende. Att jag bara kan gå ut där jag bor och samla material till allt jag håller på med, hus och möbler, är fantastiskt.

– Trä har ju också en lång historia där vi i bondesamhället gjorde köksredskap, hus och lantbruksredskap av trä. Efter det tillverkade vi i industrin kugghjul och vattenhjul av trä. Vi har ett enormt arv med trä som material som har byggt vårt samhälle. Det har varit en inspiration att återkoppla nya produkter och infallsvinklar till vårt fina arv. Jag har med mig det gamla sättet att tänka men som jag har fått en modern tappning på, säger Erik.

Använder sin egna skog till sina produkter

På Eriks fastighet finns det 31 hektar skog och 5,5 hektar åkermark.

– Från början var det självhushållstanken med att jag använde min egna skog. Min första prioritet är att använda skogen som finns på min egna gård till mig själv och göra de byggnader och möbler jag själv behöver. Men då jag också behöver en inkomst och skogen räcker till mycket mer än till mig själv så började jag även använda skogen till mina produkter. Halva volymen av det jag avverkar går till sågverk och massabruk och den andra hälften går till min verksamhet.

Unika möbler med inspiration från USA

– Timmerhusbranschen är ett vedertaget sätt att bygga hus på. I den branschen är jag inte unik och lönsamheten blir inte så bra då många är med och pressar priserna. Jag funderade hur jag kunde profilera mig bättre och då föddes idén på inredning. Jag var duktig på att erbjuda timmerhuskunderna möbler och på den vägen är det.

Min inspiration kommer framför allt från USA. Där är de duktiga på timmerhus och stora trämöbler. Jag har kunnat visa bilder därifrån med hus och inredning och på så sätt sälja in trenden här. Men jag har modifierat USA-trenden till det den svenska marknaden efterfrågar, förklarar Erik.  

Många kända namn i kundkretsen

Eriks kundkrets har innehållit en hel del kända namn, till exempel Linda Lindorff, Måns Herngren, Anna Lindmarker och Sarah Dawn Finer.

– Det var varit ganska välbärgade människor som vill identifiera sig med skog och natur som varit mina kunder. De har gillat kontrasterna mellan sina nybyggda villor och lägenheter och mina rustika möbler. Det de har efterfrågat har inte funnits i de sedvanliga möbelvaruhusen så där har jag kommit in i bilden, förklarar Erik.

Stolen Tuvstarr

Den fotade stolen i Vidas almanacka 2019 heter Tuvstarr-stolen och finns i ett exemplar. Uppkomsten till stolen var att Erik, och inredaren Jimmy Shönning, var ute och gick i Eriks skog. De hittade några döda tallar som de tyckte var fina men som de inte visste vad de skulle göra med. Nästa morgon fick Erik inspiration och byggde en stol och en säng av materialet. När Jimmy vaknade och fick se resultatet gillade han det. Möblerna har sedan dess funnits med på flertalet olika mässor. Sängen har stått en tid på NK och stolen har stått på MOOD-gallerian och ett flertal restauranger har hyrt den för att visa upp den.

Fokus för framtiden

Framöver är det husen som Eriks bolag kommer att fokusera på och då i kombination med inredning. Erik, som driver bolaget med sin sambo, vill skapa ett helhetskoncept för det absolut häftigaste naturboendet som går att skapa i Sverige. Det vill säga stolphus med rätt inredning.

– Vårt koncept är miljömässigt och hållbart. Det skall vara den rätta känslan i huset så därför skall t.ex. köksbänken vara en ordentlig skiva och även badrumsinredningen skall vara av rustikt trä. Hur jag skall tillverka en toalett funderar jag fortfarande på men det skall jag säkert lösa framöver!