Månadens intervju: Maj

Månadens intervju: Maj

Håkan har byggt timmerstugan på bilden. Hans vision är att stugan skall byggas helt enligt tradition och har förkovrat sig i gammal byggkonst.

Håkan Ingerwald brinner för naturliga, traditionella och klassiska byggtraditioner och byggmetoder. Snickaren Håkan kan både smida, bygga smålandsgärsgårdar och stenmurar samt har ett eget litet sågverk placerat på gården, ett par mil nordväst om Växjö. Gården har tillhört släkten sedan 1600-talet, där även Håkan är uppväxt. Nu är det hans bror Bengt som bor där medan Håkan bor i Växjö. På gården kan Håkan även ägna sig åt sitt intresse att bygga timmerstugor.

Håkan har varit snickare sedan 1969 och har under de senaste 20 åren drivit en egen byggfirma med sin bror. Att bygga timmerstugor är en hobby och Håkan tycker att trä är ett roligt material att jobba med. Intresset att tillverka timmerstugor har Håkan haft länge och det väcktes troligtvis när han för många år sedan jobbade med kulturbyggen genom ett museum. Totalt har Håkan byggt fem timmerstugor varav de fyra första var lekstugor till släkt och familjemedlemmar. Den första byggdes för ungefär 30 år sedan medan den senaste stugan, som är cirka 10 kvm, började byggas för tre år sedan. Om stugan någonsin blir helt färdig är Håkan osäker på då det är många detaljer som planeras att byggas.

Kunskap och tid

Håkan är till stor del självlärd och har erhållit kunskap genom att studera hur de gjorde förr och genom att titta i böcker. Han är också medlem i timmerhusföreningen. Att smida har han lärt sig på Gränsfors Bruk i norra Hälsingland.

En timmerstuga byggs genom att börja nerifrån och jobba sig uppåt. Håkans stuga byggdes på gården där verktygen som behövdes fanns tillgängliga. Därefter plockade Håkan ner stugan för att återuppbygga den någon kilometer in i skogen där stugans slutliga placering var. Ull ligger mellan varje timmerstock, vilket fungerar som isolering. Under stugan ligger björknäver och dalaknutar ersätter användningen av spik. Virket är behandlat med trätjära. Allt är egentillverkat, närproducerat och stugan kommer kunna stå stadigt i hundratals år. Virket kommer från en radie på 200 – 300 meter från gården och är träd som har blåst omkull eller som ändå skulle avverkas. Virket har sågats på gårdens egna sågverk. Håkan berättar att spik inte används på timmerstugor men att spiken som ändå behövs smider han själv. Då Håkan också bemästrar konsten att bygga smålandsgärdsgårdar planerar han att framöver bygga en gärdsgård runt timmerstugan. Avsikten är också att tillverka möbler att inreda stugan med. Bland annat vill han bygga en soffa som det går att ta en liten tupplur i.

Håkan är en morgonmänniska som brukar går upp klockan 04. Då har han tid att jobba med sina intressen innan hans fru stiger upp ett antal timmar senare.
– Timmerstugan är min egna skogskoja. Jag brukar gå in och äta där när jag är ute och jobbar i skogen, berättar Håkan.
Han tycker dock att bristen på ork ibland gör sig till synes:
– Livet är felkonstruerat. När man är ung och har mycket energi så har man ingen erfarenhet, men när man blir äldre så finns viljan och kunskapen, men inte alltid orken, avslutar Håkan.