Ved – en aktivitet som berör!
Vi har gjort en intervju med Lars Mytting som har skrivit boken ”Ved” och som berör allt från huggning, stapling och torkning.
Varför tror du att boken blivit en sådan succé?
Att kunna och vilja elda är en instinkt som sitter nedärvd hos oss sedan flera generationer. Förr i tiden var det en kunskap vi var tvungna att bemästra och som var avgörande för om vi skulle leva eller dö. Att hålla sig varm och kunna laga mat var en överlevnadsfråga. Så detta är något som sitter djupt rotat i oss.
Du har åkt runt till några av de kallaste platserna i Norge och du har pratat med vedhuggare och vedeldare. Är det något som har överraskat dig när du intervjuade dessa människorna?
Jag har lärt mig att det är stor variation i kvalité på veden beroende på i vilken årstid du hugger den och i vilken årstid den får torka. Det är små element av kunskap som gör stor skillnad på slutresultatet så det är många tricks som skall bemästras.
Sedan blev jag överraskad av alla känslor som ved väcker, speciellt hos män. När männen håller på med ved kanske det bara ser ut som att han går runt och donar. Men ved och eld är männens del i omsorgsarbetet i hemmet. Han vill att hans familj skall vara varm och lycklig.
Vilken ved är bästa?
Vi i Norden favoriserar björk och traditionellt brukar man säga att det trädslag som växer närmast en är den bästa. Men nu när vi har milda vintrar, effektiva ugnar och täta hus kan vi variera oss mer med veden.
Gran och asp kan man till exempel elda i början och slutet av säsongen och de hårda trädslagen eldar man när det är riktigt kallt. Det går även att kombinera trädslag så eldar man kvalitetsved tillsammans med sämre ved så får man ofta större effekt och utnyttjar veden bättre. Det kan vara en god idé att ha ett förråd av olika trädslag hemma.
Finns det något trädslag man skall undvika?
Drivved är inte så bra att elda med. Det avger en farlig rök samt att ugnarna rostar sönder av drivvedens salt.
Ser du några skillnader mellan hur vi ser på eldning i Sverige jämfört med Norge?
Skillnaden är inte så stor. I Sverige har man dock använt kakelugn och i Norge järnspis. Sverige var faktiskt det första landet förr i tiden som satte regler för att spara ved och det var så kakelugnen uppfanns. Sverige har haft en tradition av stora ugnar som magasinerar värme. Norge har haft små ugnar som snabbt blivit varma och snabbt blivit kalla.
Förhållandet till ved i våra nordiska länder är likartat och vi ser det ur en praktisk synvinkel. England och länderna kring Medelhavet där emot ser att elda med ved som något mer exotiskt.
Som kuriosa är det kul att veta att Butan är det land i världen där de eldar mest ved per invånare.
Vad är det vanligaste misstaget folk gör med sin ved?
Det vanligaste misstaget folk gör är att de skall ta hand om sin ved ”imorgon”. En enkel regel är att man inte ska hugga mer än man orkar klyva. Blir det liggande finns det risk för att träet ruttnar och det blir insektsangrepp på det. Sedan packar folk sin ved för tätt och lägger därefter på plast och då kan det inte heller torka.
Inom Vida säljer vi värmepellets. Vad tycker du om den produkten?
Pellets löser två viktiga saker, dels ger det en kontinuerlig värme utan att man måste vakta elden och dels är det lätt att reglera mängden värme man vill ha. Så jag tycker att pellets är bra. Förr när vi bodde tillsammans i våra hus var det alltid någon hemma som kunde elda och hålla en jämn värme i huset. Nu där emot är det ingen hemma på dagarna så då löser en pelletsbrännare det väldigt fint.