Växande värden

Växande värden

En podd om nyttan med naturen från Vida

Det finns många poddar som belyser skog och natur ur olika vinklar. Vi på Vida vill gärna bidra med våra insikter och skogsägarnas perspektiv. Det gör vi med vår podd Växande värden.

Våra medarbetare kommer att dela med sig av sitt kunnande och inbjudna gäster med sina erfarenheter av skogsbruk. Vi fördjupar oss i alla de glädjeämnen som naturen ger och de utmaningar det innebär att vara skogsägare. Det blir inspiration, tips och uppslag till nytta för dig som äger skog.

Det går bra att höra av sig till podden via podd@vida.se

 

Du kan också hitta vår podd där du brukar lyssna på dina poddar.

Avsnitt 38

I säsongens första avsnitt berättar Santhe Dahl öppenhjärtligt om sig själv och sin tid på Vida.

Avsnitt 37

I säsongens sista avsnitt förs ett samtal med Ikeas Skogs- och råvaruchef Ulf Johansson.

Avsnitt 36

Detta avsnitt handlar om hyggesfritt skogsbruk och med i podden är Tomas Björkesten från Skogsstyrelsen samt Leonard Hultgren och Erik Stråhle från Vida.

Avsnitt 35

Vad innebär leveransvirke och vad skall du som självverksam skogsägare tänka på. Johan Pevny och Peter Rosén från Vida berättar mer.

Avsnitt 34

I dagens avsnitt pratar vi med Anders Nilsson från Svenska Jägareförbundet och Jonas Kromnow från Vida om viltskador.

Avsnitt 33

I dagens avsnitt fördjupar vi oss i gallring tillsammans med Pelle Ström från Vida samt Ulf Johansson och Martin Goude från SLU.

Avsnitt 32

I dagens avsnitt pratar vi med Claes Arvidsson som är VD för Vida Packaging och Ann Charlotte Wigert från Svenskt Trä. Vi får bland annat reda på varför skogsägare bör bry sig som träemballage-branschen.

Avsnitt 31

I säsongspremiären av Växande värden lyssnar vi till Vidas koncernchef Måns Johansson om året som gått och hur framtiden ser ut.

Avsnitt 30

I säsongsavslutningen pratar vi brandrisk med Pelle Ström från Vida.

Avsnitt 29

I avsnittet pratar vi säkerhet med Martina Dalbrink från Säker Skog och Monica Andersson som jobbar som instruktör för Säker Skog.

Avsnitt 28

I dagens avsnitt lyssnar vi till samarbetet mellan en entreprenör och en inköpare och vilka olika förväntningar de har på varandra. Med i podden är Magnus Henriksson och Martin Dahl.

Avsnitt 27

Är du nyfiken på vad en inköpare jobbar med? Då skall du lyssna på dagens avsnitt där vi bjudit in Johan Pevny som berättar om sitt yrke.

Avsnitt 26

I detta avsnitt har vi bjudit in Vidas tekniska chef Jonas Axelsson. Med honom pratar vi investeringar och sågverkens utveckling.

Avsnitt 25

I dagens avsnitt lär vi oss mer om skogshistoria tillsammans med Hans-Jöran Hildingsson och Jan-Erik Gustafsson.

Avsnitt 24

I dagens avsnitt tar vi oss an ämnet el och energi skapat av skogsråvara. Gäster i studion är Jennie Tholin från Vida och Karl Sandstedt från Göteborgs energi.

Avsnitt 23

I avsnittet pratar vi skogspolitik med Magnus Berg från Skogsindustrierna och Jörgen Henriksson från Vida. Det blir ett samtal om bland annat ”Slaget om skogen”, EU och artskyddsförordningen.

Avsnitt 22

I säsongspremiären för vi ett samtal med Madeleine Saldner från organisationen Spillkråkan. Vi pratar jämställdhet i skogsbranschen.

Avsnitt 21

I säsongsavslutningen har vi bjudit in Ann Gustavsson Goddijn från Ryssbygymnasiet och Jimmy Johansson från Linnéuniversitetet för att tala om skogliga utbildningar.

Avsnitt 20

I dagens avsnitt gästas vi av Ulf Johansson som är försöksledare vid Tönnersjöhedens försökspark. Med är också Pelle Ström från Vida. Vi har ett samtal om ökad tillväxt i skogen bland annat genom askåterföring och gödsling.

Avsnitt 19

I dagens avsnitt pratar vi om skogsbilvägar med åkarna Vendela Svensson och Daniel Jelic. Med i  studion är även Fredrik Nilsson som är logistikchef på Vida.

Avsnitt 18

Podden gästas denna gång av Ronny Jansson som är en av Vidas viktiga skogsentreprenörer. Lyssna på hur han och Pierre Qvist från Vida förklarar samspelet mellan Vida och entreprenörerna i skogen, vad Värdehöjande Avkap innebär och mycket mer.

Avsnitt 17

Forskning om skogen är centralt för att vi hela tiden skall ha ett mer effektivt skogsbruk. I dagens avsnitt pratar vi med Charlotte Bengtsson från Skogforsk. Från Vida deltar Ulrik Lundquist.

Avsnitt 16

I detta avsnitt har vi bjudit in Karl-Johan Löwenadler som jobbar som försäljningschef på Vida. Det blir ett samtal om marknader, produkter och träets betydelse för framtiden.

Avsnitt 15

I avsnittet lär vi oss mer om tillköp tillsammans med Handelsbankens Lena Lundh. Missa inte om du är intresserad av att utöka ditt skogsbestånd.

Avsnitt 14

I höstpremiären har vi bjudit in Måns Johansson till podden. Måns är koncernchef för Vida och det blir ett samtal om Vida och framtiden, men vi lär också känna Måns lite bättre.

Avsnitt 13

I säsongsavslutningen pratar vi om trähusbyggande. Med i studion är Henrik Thuresson från Vida Building och Mathias Fridholm från Svenskt trä.

Avsnitt 12

I detta avsnittet lär vi oss mer om röjning. Gäst i studion är Hans Haraldsson från Skogsstyrelsen och Martin Hjert från Vida.

Avsnitt 11

Står du inför ett stundande generationsskifte? Lyssna då på detta avsnittet. Gäst i studion är Göran Andersson från Haga Konsult.

Avsnitt 10

Vad skall vi göra med biprodukterna från skogen i framtiden? Häng med på detta avsnittet där vi pratar om just det. Gäst i avsnittet är Gustav Melin från Svebio.

Avsnitt 9

Har du funderat på skogsbruk och vilka försäkringar du bör ha? Lyssna då på detta avsnitt med Bengt-Erik Lindberg från LF Kronoberg som gäst.

Avsnitt 8

I detta avsnitt fördjupar vi oss i skatter och deklarationer. Göran Andersson från Haga konsult är med och svarar på våra frågor.

Avsnitt 7

I detta avsnitt får du lära dig mer om plantor och plantering. Med i programmet är Pierre Fridell från Sundings Skogsplantor.

Avsnitt 6

Detta avsnitt handlar om granbarkborre. Lyssna på Mattis Sparf från Skogsstyrelsen när han pratar om ämnet med oss.

Avsnitt 5

Hur kan man skapa alternativa intäkter från sin skogsfastighet? Det pratar vi om i detta avsnittet.

Avsnitt 4

Undrar du vad som händer när timret kommer till ett av våra tolv sågverk? I detta avsnittet lär vi oss mer vad som händer på ett sågverk

Avsnitt 3

Går du i tankar att köpa skog? I detta avsnittet tar vi upp vad du som ny skogsägare bör tänka på innan du köper en fastighet.

Avsnitt 2

I detta avsnitt pratar vi om ett ämne som berör, nämligen viltvård. Lyssna när vi samtalar med forskaren Jonas Malmsten om hans tankar kring viltvård.

Avsnitt 1

I det första avsnittet möter du Christer Johansson och Santhe Dahl. Det handlar naturligtvis om VIDAs historia.