Vida Wood Australien

Vida Wood Australien

Vida är en global leverantör av tillverkade produkter från hållbara svenska skogar. Produktionen är främst inriktad på konstruktionsvirke för ett antal globala marknader. 80 procent av Vidas sågade trävaror exporteras till Europa, USA, Australien, Afrika och Asien. Sågade trävaror hanteras genom vårt säljbolag Vida Wood, som har försäljningskontor i ett antal länder. Ett av dessa försäljningskontor är Vida Wood Australia.

Vida Wood Australias huvudkontor ligger i Brisbane, Queensland, där vi har vår verksamhet i ett 12 000 m2 lager som kombinerar all försäljning och logistik. Det är härifrån vi samordnar alla våra försäljnings- och logistiktransaktioner över hela Australiens östkust. Vida Wood Australia har även en tredje parts logistikanläggning i Melbourne där vi har lager och servar vår marknad i Victoria.

Kurt Schrammel, vd för Vida Wood Australia, byggde upp distributionsföretaget Vida Wood Australia från grunden. Han är oerhört stolt över det avtryck Vida gjort i Australien sedan starten i januari 2015.

Det har varit ett stort privilegium att bygga ett distributionsföretag från grunden på andra sidan jorden. Vidas produktsortiment och ledning har varit ett stort stöd för att genomföra projektet, som nu är en kraft att räkna med i Australien, till en verklig framgångssaga, säger Kurt Schrammel.

En av de största utmaningarna när man arbetar för ett företag på andra sidan jordklotet är att hantera tidsskillnaden och samtidigt balansera utmaningarna inom logistiken med ledtiderna. Traditionellt har, under normala omständigheter, varje produkt som skickas från Sverige till Australien en ledtid på 2–3 månader, vilket innebär att ett framåtriktat tänkande är av största vikt för företagen.

Kurt och hans team på 15 anställda i Brisbane sköter hela leveranskedjan – från direktbeställning från våra fabriker till tullklarering, containerlossning, lagerhållning och leveranser till kunderna.

På Vida Wood Australia har vi ett sofistikerat distributionssystem på plats – från att bryta ner förpackningar i mindre enheter till tryckbehandling. Vår modell servar kunder i Brisbane, Sydney, Melbourne och Adelaide, och hanterar direkta containertransporter till Perth, WA. Australien är ett vidsträckt land med långa avstånd mellan storstadsområdena, men vi hanterar det väl.

I vårt lager i Brisbane har vi en kap-/justersåg som ger oss flexibilitet för DTL-krav för tillverkare. Denna kompletteras med en 13 meter lång T2 tryckbehandlingsanläggning som gör det möjligt för oss att skapa mervärde och kontrollera våra lagernivåer. Vi har också börjat integrera våra nordamerikanska produkter från Canfor i vår portfölj, vilket har inneburit att vi har börjat bygga ett kombinerat varumärke. Vida Australia har en strömlinjeformad process och vårt mål är att tillverka och införskaffa rätt produkter samtidigt som vi erbjuder våra kunder bästa möjliga service.
Men jag är otroligt tacksam över mina medarbetare, som är min absolut viktigaste resurs. Ian Brett och hans team leder vår avdelning för administration, logistik och lager. Jacinta Colley och hennes team leder avdelningen för försäljning, marknadsföring och varumärkesarbete. Mick Dixon tar hand om våra kunder i Queensland. Trevor Dixon tar hand om försäljning och lager i Melbourne. Patricia Bressow sköter kontorsförsäljning och kundservice. Alicia Nagle är vår revisor. Tanya Peut arbetar med allmän administration och fakturering. Malinda Dalzell hanterar alla tull- och importdokumentationsfrågor. Under Trevors ledning driver Tony Ambrosini vårt lager i Brisbane tillsammans med våra lagermedarbetare och truckförare Peter Caldwell, Jacob Eussen, Robin Mahuika, Sam McBride, Ryan Phillips och Scott Green, förklarar Kurt Schrammel.

Ort: Brisbane, Queensland
Antal anställda: 17
Huvudsakliga produkter: Byggnadsvirke för husstommar och takstolar.
Primära kunder: Gör-det-själv-marknaden, takstolsleverantörer och husbyggare.
Sågverk som tillverkar för Australien: Vislanda, Alvesta, Vimmerby och Orrefors.