Dammrensat stallströ är av stor vikt för Gothenburg Horse Show

Dammrensat stallströ är av stor vikt för Gothenburg Horse Show

På Sveriges största hästtävlingar med elitryttare och högpresterande hästar är hygien och stallmiljö av högsta vikt. Vida Stallströ är officiell leverantör till både Gothenburg Horse Show och Falsterbo Horse Show.

Eftersom Gothenburg Horse Show är ett miljödiplomerat evenemang är det viktigt med ett spån som möter kraven. Vida Stallströ är en hållbar produkt både för våra kära hästar likväl som för miljön.

Vida har fått träffa Michelle Wallentin, Veterinär på Evidensia Specialisthästsjukhuset i Helsingborg, och stallcheferna Ebba Folestad och Petra Claesson från Gothenburg Horse Show för att få expertis om vikten av bra stallströ samt hur de arbetar med stallmiljö under tävlingarna.

 

Vilka faktorer ser ni till vid val av underlag i boxarna?

– Vi tycker att det är viktigt att det är bra kvalitet, dammfritt och har bra absorberingsförmåga. Andra aspekter kan vara lätthanterligt, ljust och lätt att förvara. Hästarna vill ha en mjuk och ren bädd att ligga på, säger Michelle, Veterinär på Evidensia.

Hur påverkas hästarna av stallmiljön?

– Dammpartiklar och dålig luft i stallet kan påverka hästens luftvägar negativt. Ammoniak utsöndras i urinen och kan irritera slemhinnorna i luftvägarna, därför är det viktigt att materialet man strör med i boxen absorberar så bra som möjligt. Dammpartiklar filtreras i hästens näsa, stora partiklar fångas upp av flimmerhår men en del små partiklar kan ta sig förbi ner i hästens nedre luftvägar och skapa problem. Hästarna kan få kroniska problem så det är viktigt att stallmiljön tas på allvar. Störst risk för luftvägsproblem är nu under vintern så se till att ni även har god ventilation i stallet, förklarar Michelle.

– Hästarna behöver även en lugn stallmiljö för att kunna återhämta sig och vila mellan klasserna, säger Ebba, stallchef GHS.

Varför är det av så stor vikt att ha ett bra stallströ för högpresterande hästar?

– Bra kvalité av strö är viktigt för alla hästar men kanske extra viktigt för högpresterande hästar då dessa ska kunna fortsätta och förväntas prestera på en hög nivå. Hästar har en stor lungkapacitet och utbyter ca. 6 liter luft per andetag, små förändringar kan försämra syresättningen och försämra hästens prestation. Det är inte bara i stallet som hästarna behöver bra strö, det är minst lika viktigt i transporten då det ofta är begränsad ventilation och lite rörelse, säger Michelle.

– På en tävlingsplats där hästarna står på box hela dagarna så mockas det ofta flera gånger per dag och då är det viktigt att det inte rörs upp damm och andra partiklar i luften vid mockning, tillägger Petra, stallchef GHS.

Hur arbetar GHS med stallmiljön under tävlingarna?

– Vi arbetar ständigt med att se till att groomsen har en så bra arbetsmiljö som möjligt. Detta innebär till exempel en dammfri miljö vid mockning, bra ljus för att kunna ta hand om hästarna ordentligt, en ergonomisk arbetsmiljö för groomsen med ljust och lättmockat strö. Vi jobbar även med att se till att ventilationen är så bra som det går. För hästarnas skull försöker vi minimera antalet människor som har tillträde till stallarna så att de kan få lugn och ro för att prestera på topp inne på tävlingsarenan, berättar Petra och Ebba.

GHS har under ett flertal år valt Vidas produkter i boxarna. Vad är det som gör att ni håller kvar vid dem?

– Gothenburg Horse Show är ett evenemang med ett väldigt gott rykte vilket vi är väldigt stolta över, och det är alltid detaljerna som gör helheten. Därför är det viktigt för oss att allt ska vara av högsta internationella klass, och såklart även det spån som vi erbjuder hästarna, avslutar Petra.

Tips för att hålla en hygienisk stallmiljö:

-Kvalitetsströ utan damm som har god absorberingsförmåga

-God ventilation i stallet utan drag

-God hantering av avfall

-Sopa, strö och mocka ej när hästarna står inne

-Bra kavitetsfoder

-Ljust strö leder till ett ljusare intryck i stallet

 

Köp Vidas Ströprodukter här!