Månadens intervju: April

Månadens intervju: April

Sjöborgens gård drivs av Malin och Peter. De har bland annat en utomhusrestaurang och deras drivkraft är smaker från frö och hage till gom och mage.

På en gård som funnits i släkten sedan 1939 bor Malin och Peter Comstedt. De har ett förflutet från restaurangbranschen och drev i många år en golfrestaurang. En dag kom Peters barn hem och sa att de inte längre ville bo hos sin far då han alltid jobbade. Detta var ett besked som landade rakt i hjärtat och paret förstod att de var tvungna att byta livsstil. En kall oktobermorgon 2012 beslutade de därför att säga upp sitt kontrakt på golfrestaurangen och starta något nytt.

Sedan 2013 lever de sin dröm. De bor och verkar på sin gård och är i princip helt självförsörjande på mat. För att kunna starta om och förverkliga sina planer tog de med Vidas hjälp ner skog och skaffade sig ett startkapital. Tanken och visionen var att de skulle bo och jobba på gården och ha mycket tid att umgås inom familjen. För att försörja sig ville de skapa en restaurang på gården som kunde erbjuda en annorlunda och unik matupplevelse.

Malin och Peter skapade ett utomhuskök och gästerna sitter i köket, också utomhus, så kallat out dining. Parets synsätt på mat är ” från frö och hage till gom och mage”.  Alla råvaror är egenodlade eller från mathantverkare i närregionen. Även deras egen kosthållning består till största del av det gården producerar och naturen har att ge. För att förstå hur mycket de producerar själva så räknade de ut att 2016 hade de handlat mat till två vuxna och två tonåringar för totalt 12 000 kr på ett år.

På tisdagar under sommarsäsongen erbjuder de lunch för drop-in gäster och då kan de ha upp till 150 gäster. Annars är det mycket grupper som abonnerar restaurangen. Vanligt är att jubilerande sällskap vill ha mat från ett speciellt årtal, andra kanske väljer att de vill ha en speciell råvara. Malin som är kock skapar en meny utifrån önskemålen. Har man inga önskemål brukar Malin skapa en buffé av det som är i säsong. Paret har fått flera gastronomiska utmärkelser och av sin hemkommun har de även fått ett miljöpris.

Gården består av två fastigheter som totalt är 197 ha. Av dessa äger och driver Malin och Peter 35 ha, resterande tillhör Peters mor. På gårdens odlingar använder de ingen besprutning utan de utnyttjar täckodlingar och organiskt material för att berika jorden. Något som är nytt som paret håller på att testa är att odla i biokol som skall vara än bättre för miljön. På gården finns även några djur och i dagsläget är det 3 kor, 10 ankor, 5 hönor, 1 tupp och 2 hästar. Att utfodra djur är något som är dyrt så därför har paret inte fler djur än de behöver och på gården tar man fram djurfodret själva.

På våren, när tjälen har släppt och innan bladen slår ut tappar Peter björkarna på sav. När det är högtryck kan han tappa 8 l/natt. Björksaven tappas för eget bruk men även för en del matsällskap. Utöver att dricka saven använder paret det som smaksättare i sin matlagning och bakning.

Paret lever alltså som de lär, de har inget överflöd av varken mat, saker eller pengar. De är lyckliga med sin tillvaro och saknar inte mycket. På frågan om de ändå inte unnar sig något så skrattar de till och erkänner att de köper rödvin då och då.

Är man intresserad av att följa livet på gården går det bra att göra genom deras Instagram @sjoborgen.