Kabeltrummor som får nytt liv

Kabeltrummor som får nytt liv

Det danska företaget Kabeltromlen är ett möbelproduktionsföretag vars fokus i första hand är trämöbler tillverkade av återvunnet trä från byggindustrin. Kabeltromlen är ett litet företag som startade som en hobbyverksamhet, men har idag vuxit till en heltidssysselsättning med 6 anställda.

”Företaget började som ett hobbyprojekt. Jag hade fått tag på en begagnad kabeltrumma och bestämde mig för att försöka göra en bordsskiva av en av gavlarna. Efter lite pyssel med att hitta en passande stomme till underredet hade jag mitt första bord. Jag drogs till den rustika känslan man kan få av en begagnad kabeltrumma. Snart uttryckte mina vänner och familj intresse för borden, och sakta men säkert började beställningarna komma in. Jag gjorde detta i mina föräldrars garage under de första många månaderna”, berättar Palle Top, grundare av Kabeltromlen.

Företaget fokuserar på en rå, industriell och rustik design för att låta träet och dess historia tala för sig själv. För närvarande har de tre huvudproduktkategorier med ungefär jämn popularitet. Kabeltrumborden såklart, bord och bänkar av tyska ställningsplankor och bänkar av danskt ställningsträ. Intresset har växt stadigt ända sedan 2014, då företaget grundades. År 2019 investerade även Jan Lehrmann (en framstående dansk affärsman) i företaget. Jan är fortfarande delägare och har varit en stor del av företagets framgång de senaste åren.

Enligt Kabeltromlen ser de en ökad trend när det kommer till återvunnet material och miljötänk vid val av möbelinköp. De råa, rustika och naturliga uttrycken är även väldigt populära för att ge en kontrast till de vita, jämna, rena linjerna som den moderna inredningen till stor del består av idag.

”Jag är övertygad om att trenden kommer att växa ytterligare innan den börjar minska. Jag tror inte att vi har sett mer än början av hållbarhets- och återvinningstrenden. Jag tror också att pandemin har fått fler att tänka till och bry sig mer om sitt hem, hur det är inrett och var möblerna kommer ifrån, än någonsin tidigare. De återanvända och återvunna elementen i våra möbler är något som, enligt mig, kommer att växa framöver”, säger Palle Top.

Palle tror att materialet trä aldrig kommer att gå ur tiden.

”Jag förväntar mig inte att den rustika trenden kommer att förbli såhär stark på obestämd tid, men jag tror att träet i sig alltid kommer att locka folks uppmärksamhet. Det är helt enkelt något med strukturen och ådringen som en laminatbänkskiva inte ens kan börja konkurrera med.”, avslutar Palle.