Trainee hos Vida

Trainee hos Vida

Följ våra trainees under sin resa hos Vida.

Här kan du följa Simon Rissler och Ahmed Mahmood under deras trainee-år hos Vida.
Det går också bra att följa dem genom Instagram-kontot @vidatrainee.

Instagram @vidastroprodukter
@vidatrainee


2021-02-19

Under veckan har jag varit i Hok hos Vida Energi. Det har varit en rolig vecka där jag fått inblick i produktionen och sysslat med ett kartläggningsprojekt som förhoppningsvis kan hjälpa organisationen framåt.

Nu i kylan har det varit hög efterfrågan efter kvalitetspellets. Vi håller tummarna att det ska fortsätta även fast det ska bli värmare nästa vecka.

Ha en trevlig helg

// Simon


2021-02-19

Hej från Vida Building!

Första veckan har varit fantastisk, här produceras modulbyggda lägenheter och levereras till bygget för att sättas samman.

Jag har fått vara med och följa hela produktionsflödet från det att virket kommer från sågverken till dess att modulerna kommer upp på bygget.

En häftig men framförallt effektiv lösningsmetod för att skapa framtidens bostäder.

Mvh

Ahmed M


2021-02-12

Tiden på Vida Packaging har nu nått sitt slut. Det har varit en lärorik period med flera intressanta produkter på olika anläggningar.

Nästa vecka bär det av mot Vida Building i Växjö, hörs därifrån ! 🏠

//Ahmed


2021-02-05

Hej,

Under veckan har jag varit hos Vida Packaging i Österlövsta där pallkragar och pallar produceras. Fokus under veckan har landat på en pallinje där jag utfört tidsstudier och kartlagt stopporsaker, med syftet att skapa underlag för framtida effektiviseringar.

//Ahmed


2021-02-05

Hej!

Idag har jag lärt mig mer ingående om virkeskvalitéer för att förstå vad de olika trävarorna används till och vad olika länder efterfrågar.

Trevlig helg

// Simon


2021-02-02

Hej,

Igår var jag i Tranemo för att lära mig om hur kvalitetsarbete med Vidas trävaror fungerar. Det var mycket intressant och kul att se ännu ett sågverk.

Ha en fortsatt trevlig vecka

// Simon


2021-01-29

Hej,

Veckan har spenderats hos Vida Packaging i Hestra där pallar, pallkragar och kabeltrummor tillverkas. Kul med varierande produkter och flera dimensioner. Personal har redogjort flöden och jag har kikat på en maskins tillgänglighet för att kartlägga stopporsaker.

Vi hörs nästa vecka!
//
Ahmed


2021-01-22

Tjenare,

Under veckan har jag varit i Ryd för att kika på en av Vida Packagings anläggningar.

I Ryd produceras pallar, kompositklossar och virke från sågverken som kapas i önskade dimensioner. En häftig anläggning som verkligen sticker ut med sin unika klosstillverkning av återvunnen plast och sin nya svärdkap/paketkap.

Ahmed Mahmood


2021-01-15

Denna veckan har jag samlat och sammanställt information kring sågverkens utsläpp och avfall.

Genom att redovisa trävarornas totala miljöpåverkan kan man jämföra trä med andra produkters miljöegenskaper och på så sätt kan exempelvis beslut tas om vilket material som är bäst lämpat vid byggnationer. Eftersom trä har goda miljöegenskaper kommer förhoppningsvis ännu fler byggnader och tillverkningsprocesser präglas av trävaror i framtiden.

Trevlig Helg!
//Simon


2021-01-15

Denna veckan har jag varit på Vida Packagings anläggning i Vimmerby, en intressant produktion med mycket varierande pallösningar. Härligt att lära känna ett nytt affärsområde och se hur en pall tillverkas.

Trevlig helg!
//Ahmed


2021-01-08

Under min första vecka på Vida Wood har jag lärt mig hur kontrakt, ordrar och fakturering fungerar efter försäljning av trävaror. Det har varit en rolig vecka och det är härligt att äntligen få se lite snö på backen.
//Simon


2021-01-05

Idag är jag i Västergötland tillsammans med produktionsledaren Rikard, vi har kollat flisobjekt och träffat en av hans entreprenörer. Grenar och toppar från skogen flisas ner och går till värmeverk.

Nästa vecka är det dags för att lära känna Vida Packaging, vi hörs därifrån då!
//Ahmed


2020-12-29

Hej!
Idag har jag varit ute i Örkelljunga och kollat på flisobjekt tillsammans med Mårten från Vida Energi. Intressant, lärorikt och kul att se maskiner och fin miljö.
//Ahmed


2020-12-22

I Hestra finns Vida Energis andra enhet och där befinner jag mig just nu.
Energiveden från skogen flisas ner för att senare användas i sågverkets panna.

Vill önska er alla en riktigt god jul!
//Ahmed


2020-12-18

Denna veckan har jag arbetat med ett byggnadsprojekt, vilket har varit väldigt roligt. Nästa vecka ska jag fortsätta med projektet innan det blir dags för julhelg.

Efter julledigheten ska jag till Vida Wood för att lära mig ytterligare ett nytt affärsområde. Det kommer bli kanon och det känns kul att få se hur trävarorna säljs efter att ha lärt mig hur de produceras.

God jul!
//Simon


2020-12-18

Andra veckan i Hok börjar lida mot sitt slut, det har varit en helt fantastisk tid här med många nya perspektiv.

Jag har slutfört uppgiften om tillgänglighet och räknat lite kostnader på det. Att biprodukter ifrån sågverken kan värma upp hushåll är väldigt häftigt. Tyvärr så är vistelsen slut för denna gången och redan på måndag är det nästa station som gäller.

Vi hörs från Hestra nästa gång!
//Ahmed


2020-12-11

Under min första vecka på sågverket i Vislanda har jag följt hela flödet ifrån timmer till färdig produkt. Det är flera steg som ska klaffa för att sågverket ska vara effektivt, vilket har varit spännande att få en inblick i.

//Simon


2020-12-11

Denna veckan har jag varit i Hok för att lära känna Vida Energis affärsområde. Jag har fått chansen att hänga på produktionschefen Henrik i sitt dagliga arbete. Jag har även fått i uppgift att studera tillgängligheten i produktionen.

Vida Energi i Hok tillvaratar de produkter som uppstår både vid avverkning och vidareförädling i sågverken för att framställa pellets, stallströ och lantbrukströ.

Ha det fint!
//Ahmed


2020-12-01

Igår var vi och tittade på en granskog utanför Södra Ljunga. Vi lärde oss mer om hur avverkningar fungerar och hur man ska tänka vid nyplantering av skog. Nu har vi bara ett par dagar kvar på Vida Skog innan det är dags för nya affärsområden: Vida Energi för Ahmed och sågverk för Simon.

Vi har lärt oss mycket om skog under dessa veckorna, vilket vi kommer ha stor nytta av när vi går in i de andra affärsområdena.

//Simon och Ahmed


2020-11-25

Igår var vi på en mycket unik avverkning ute på en ö i Bolmen. Det var en mycket rolig avverkning att vara med på och vi fick med oss mycket ny kunskap. Vi åkte pråm över till ön och fick se hur det är att planera en avverkning från start till slut.

Idag ska vi delta i en intervju för Vida Nytt, det kommer att bli spännande.

//Simon och Ahmed


2020-11-13

Ytterligare en arbetsvecka på Vida Skog har nu nått sitt slut. Under veckan har vi arbetat fram en konkurrentanalys samt fört statistik för olika inköp.

Vi kommer att fortsätta vara här och lära känna affärsområdet ytterligare under de kommande tre veckorna, det ser vi fram emot.

//Ahmed & Simon


2020-11-06

Vi har nu gjort vår första vecka på Vida Skog. Det har varit en spännande vecka med skogsbesök och nya projekt. Vi har bland annat lärt oss om skogstillväxt, avverkning och vilka träd som trivs i specifika miljöer.

Inte dumt att vara ute i skogen och hitta kantareller på arbetstid.

//Simon & Ahmed


2020-10-30

Mina fem veckor på Vida Packaging har varit superroliga och flugit förbi i rasande fart. Det har varit lärorika veckor där jag har fått en bra inblick över emballagetillverkning och användning av trä inom industri.

På måndag blir det nya utmaningar hos Vida Skog i Vislanda. Mina förväntningar är att lära mig ännu mer om skog, trä, dimensioner och kvalitet hos dem.

Trevlig helg!
//Simon


2020-10-30

Tjena!

Som jag tidigare berättat så har jag varit i Hästveda den senaste månaden för att lära känna affärsområdet, fördjupa mina kunskaper kring sågverk och få en inblick i företagets kärnverksamheter. Det har varit en fantastisk månad med mycket ny kunskap och trevliga medarbetare. Nu är tiden i Hästveda slut för denna gången och jag är verkligen jättetacksam för möjligheten att få vara här samt för de goda kollegorna jag fått.

Nästa destination blir Vida Skog i Vislanda. Ha en trevlig helg så hörs vi därifrån nästa vecka!

//Ahmed


2020-10-22

Under denna veckan har det varit full fart. I måndags körde jag upp till enheten i Österlövsta som ligger 4 mil söder om Gävle för att lära mig mer om deras emballagetillverkning. Det var roligt att se tillverkningen och få en inblick i deras utvecklingsarbete.

Efter besöket i Österlövsta åkte jag ner till enheten i Järna för att se deras anläggning. Enheten i Järna var otroligt strukturerad och det var imponerande att se deras hantering av in- och utflöde.

Jag avslutar veckan i Hestra för att fortsätta med mitt projekt som börjar se riktigt bra ut.

//Simon


2020-10-16

Hej,

I skrivande stund avslutar jag min tredje vecka här på Vidas sågverk i Hästveda. I veckan har stort fokus varit det sista produktionssteget i framtagningen av konstruktionsvirke.

Jag har även arbetat med mitt projekt som går ut på att studera leverantörer av tjänster och material.

//Ahmed


2020-10-12

Tiden går fort när man har roligt!

Jag är nu inne på min tredje vecka på Vida och började i slutet av förra veckan komma igång med mitt utvecklingsprojekt som jag kommer arbeta med löpande under året. Under mitt projekt ska jag utföra en marknadsanalys, vilket kommer bli spännande.

Förväntningarna på denna veckan blir således att utforma mitt projekt ännu mer i detalj och att lära mig mer om Vida Packagings produktion i Ryd.

//Simon


2020-10-12

Hej alla,

Förra veckan var en händelserik samt lärorik arbetsvecka för mig. Att lära känna affärsområdet i Hästveda är en stor utmaning men samtidigt väldigt roligt, det är många olika områden som man ska fördjupa sig i. Därför är det väldigt skönt och tryggt att man är omgiven av duktiga medarbetare som kan sin sak.

Jag har även börjat jobba med mitt egna projekt som jag kommer att arbeta med samtidigt som jag lär känna företagets olika affärsområden, ett väldigt intressant och nyttigt projekt vilket jag verkligen ser fram emot att driva.

Trevlig vecka!
Ahmed Mahmood


2020-10-08

Hej kära följare,

Vi spenderade gårdagen på Asa Herrgård för att delta i en konferens med Vida Skog. Under dagen fick vi bland annat aktuell information från Vidas koncernchef Måns och från Vida Skogs VD Jörgen. Dagen innehöll även en intressant föreläsning av Elizabeth Kuylenstierna om bland annat hur människor reagerar på förändring.

En stor dos av nyttig information och nya perspektiv har vi att tacka denna härliga dag för.

Ha det gott!
Ahmed & Simon


2020-10-05

Jag har börjat min tid som trainee på Vida Packaging i Hestra. Under min första vecka har jag fått träffa en massa härliga och duktiga medarbetare som har redogjort hur de olika flödena och produkterna fungerar och tillverkas.

Fredagen avslutades med en rundtur av produktionsledaren Katarina om hur olika pallkragar tillverkas och vilka som är de största kunderna. På bilden ser ni mig med en färdig pallkrage till kund.

//Simon


2020-10-02

Min traineetid börjar på sågverket i Hästveda. Under veckan har jag fått äran att lära känna många trevliga medarbetare samt fått vara med och följa deras arbete.

I Hästveda sågas och hyvlas grantimmer till konstruktionsvirke och det var en häftig upplevelse att följa flödet. Vilken process en stock genomgår från det att den anländer från skogen tills dess att den är färdig att leverera till kunden.

Det har varit en lärorik vecka och jag ser verkligen fram emot nästa vecka. Jag kommer att uppdatera er om min arbetsvecka varje fredag, så fortsätt att följa så hörs vi som senast på fredag igen!

Mvh
Ahmed Mahmood


2020-10-01

Hej!

Mitt namn är Simon Rissler och jag är 23 år gammal. Jag är uppvuxen i Ljungby, men har under de senaste åren bott i Växjö och studerat på Linnéuniversitetet till civilekonom. I juni tog jag examen och började då spana efter nya utmaningar och utvecklingsmöjligheter.

Jag fastnade för Vidas traineeprogram för att det erbjöd chansen att få en inblick i flera affärsområden och möjligheten att få träffa många olika personer inom koncernens alla bolag. Min första månad på Vida kommer jag att spendera på Vida Packaging för att lära mig om deras marknad och produkter. Därefter kommer jag att tillbringa tid på Vida Skog, Vida Wood, Vida Energi och Vida Building. Jag avslutar mitt år som trainee på Vida Packaging med ytterligare fördjupning och projekt.

Jag känner mig väldigt förväntansfull och är säker på att jag har ett otroligt lärorikt år framför mig.

//Simon


2020-10-01

Hej,

Mitt namn är Ahmed Mahmood och jag är 24 år. Jag har nyligen tagit examen som Civilingenjör inom Industriell Ekonomi.

Under mitt trainee-år på Vida kommer jag att få möjligheten att lära känna samtliga av koncernens affärsområden: Vidas sågverk men även bolagen Vida Skog, Vida Energi, Vida Packaging, Vida Building samt Vida Wood. Jag ser väldigt mycket fram emot detta år vilket kommer att präglas av massa nya kunskaper och upplevelser.

Hoppas ni vill följa min resa och vara med härifrån under tiden som jag växer med Vida under det kommande året.

Mvh
Ahmed