Ex-jobb

Ex-jobb

20-40 veckor

Vill du göra ditt examensarbete på Vida?

Hos oss får du möjlighet att utveckla såväl dina teoretiska som dina praktiska kunskaper. Du skaffar dig dessutom nyttiga erfarenheter och värdefulla kontakter inför framtiden. Under hela examensarbetet har du ett nära samarbete med din handledare på Vida.

Under september månad läggs aktuella examensarbeten upp på denna sida. Ansökan sker senast den 1 oktober.

Har du egna idéer kring vad du skulle vilja skriva om är du välkommen att skicka in dem på mail till anna.westin@vida.se

Bakgrund och utkast till frågeställning

Efter semesteruppehållet fick Vidas sågverk i Vimmerby en del virke nedklassat pga blånad. Det är ett känt fenomen och uppträder varje höst, men i varierande omfattning. Denna säsong, hösten 2022, var problemet större än flera år tidigare.

En orsak till blånad är ledtiden från fällning till torkning, ju längre ledtid, desto större risk för blånad. Vida vill nu kartlägga hur ledtiderna i leveranskedjan är fördelad. Den sågade volymen med blånad kommer dels från egen anskaffning (EA) där Vida Skog har avverkat och transporterat timmret från stubbe till såg. Dels från centrala leverantörer, dvs Vida Skog köper timmer från större bolag som i sin tur har köpt av markägaren, avverkat och transporterat virket till sågen. För volymen från EA finns det mätdata från skördare, skotare samt vederlagsmätning. Med bl.a denna data önskar vi en kartläggning och analys av var i leveranskedjan stockblånaden kan tänkas uppstå.

Intresserad? Skicka ett mail till pelle.strom@vida.se.