Rapport från Vidas marknader

Rapport från Vidas marknader

Kriget i Ukraina och sanktionerna mot Ryssland och Belarus har kastat om spelplanen rejält.

Text: Karl-Johan Löwander, vd Vida Wood

Bara Ryssland exporterar årligen ca 30 milj/m3 trävaror, varav ca 5 milj/m3 går direkt till Europa. Belarus och Ukraina exporterar tillsammans också ca 5 milj/ m3 till Europa. Det innebär att det är totalt ca 10 milj/m3 som försvunnit från Europa på kort tid. Utöver Europa finns det andra marknader, tex Egypten, som är en stor köpare av ryska varor. De har inte heller någon möjlighet att fortsätta köpa från Ryssland och kommer således försöka ersätta detta med skandinaviska produkter. Den enda marknad som Ryssland i nuläget fortfarande kan exportera till är i princip Kina. Det kommer skapa stora brister på trävaror väldigt snabbt på många håll.

Våra kunder i Europa har sett sjunkande priser de senaste sex månaderna och många producenter har haft normala lager. Så det har varit god tillgänglighet av varor över vinterhalvåret.

Vi har haft en minskad produktion i Tyskland under andra halvan 2021 och början 2022, beroende på att de jobbat undan de stora barkborreangreppen man dragits med i flera år. Vi har även haft utomeuropiska marknader som varit urstarka under vintern, tex USA. De producenter som har varit på dessa marknader har haft en god intjäning och ligger troligen inte på några stora lager i vår.

Jag tror därför att vi kommer se en liknade situation som vi såg unders sensommaren/hösten 2020, när våra köpare lite för sent insåg att det inte fanns tillräckligt med volym för att tillgodose efterfrågan. Köparna har inte sett någon anledning att ligga på några större lager, utan de har sett det mer som en risk när trävarorna gått ned i pris under vintern. Detta i kombination med att importen från öst stoppas, tror jag kommer driva priserna de kommande månaderna.

 

Skandinavien

Här förväntar vi oss en normal förbrukning under våren. Det finns en stor oro hos handlare här om hur hösten kommer bli, med tanke på stigande energipriser och förväntad hög inflation. Man tror helt enkelt att kunderna kommer avvakta på grund av stigande priser.

 

Tyskland

Kortsiktigt tror jag att det kommer vara en stark marknad. Här finns samma oro om framtiden som i Sverige och Danmark.

 

Japan

De specifika produkter man köpt i Ryssland tror man kommer bli brister på resten av året. Japan har totalt köpt mindre volymer för kvartal två på grund av stora lager. Detta är orsakat av att leveranstiderna har varit oberäkneliga. Nu försöker de att balansera lagren, men de förväntar sig behöva köpa normala volymer igen under tredje kvartalet.

 

Nordafrika/Mellanöstern

Här är lagren små och med stigande priser. Här kommer nog effekten av sanktionerna slå snabbast. Vi ser en stark efterfrågan på furuvaror här. Med stigande energipriser så borde de också ha en stark betalningsförmåga på dessa marknader med tanke på att flera av dessa länder är stora olja- och gasexportörer.

 

Australien

Stora volymer har skickats dit under höst och vinter, så lagren i Australien börjar normaliseras. Den underliggande förbrukningen är hög och kommer hålla i sig minst hela året. Troligen kommer de var tillbaka med ett stort köpbehov senare i sommar. Detta är ett land som mår bra av höga råvarupriser då de är en stor nettoexportör av kol, metaller och mineral.

 

USA

Hög nybyggnation och höga priser. Det har varit stora logistikproblem i USA under vintern, vilket säkert har bidragit till de höga priser vi sett under januari och februari. Priserna har gått ner senaste veckorna. Om bara förbrukningen är högre än tillgången behöver inte nedgången bli så dramatisk. Det som talar för att det inte blir en priskollaps är att den normala högsäsongen börjar nu. Men som vanligt är denna marknad extremt svår att förutse.