Månadens intervju: Januari


Månadens intervju med temat skogens gröna värden: Ingalills stora intresse är jakt och har varit det sedan år 2000 då hon bestämde sig att ta jägarexamen.

Att jaga med vapen fanns inte i Ingalill Svenssons tankar förrän en vacker höstdag då en tjejkompis frågade om hon ville följa med på en jägarexamenskurs. Året var 2000 och Ingalill svarade genast nej. Hennes man Thomas fick henne dock att tänka om. Thomas var sedan många år tillbaka jägare med jaktlicens men trots det blev han intresserad av att uppdatera sina kunskaper. Han föreslog att de tillsammans skulle gå kursen, vilket de också gjorde. Avsikten var inte att jaga, utan snarare att lära sig mer om jakt- och viltvård då Ingalill alltid uppskattat att vara ute i naturen.

Tiden gick och den sextonde augusti närmade sig, vilket är datumet för bockjaktspremiär. Eftersom Ingalill vid den tidpunkten genomfört proverna för småvilt bestämde hon sig för att köpa ett kulvapen med mindre kaliber för att själv testa att delta. Premiärjakten visade sig bli spännande. I gryningen fick Ingalill syn på ett rådjur men hon pustade snabbt ut när hon inte kunde se några horn. Efter en stund då djuret, som visade sig vara en bock, ställde sig med bredsidan mot Ingalill fick hon syn på hornen.
Det var det perfekta läget. Hjärtat slog så hårt att det kändes som att hela jackan hoppade. Pang! Det var ett perfekt skott”, berättar Ingalill.

Under åren har Ingalill samlat på sig många roliga jaktminnen. Bland annat har hon fällt en galt på 100 kilo och hon häpnas över vilka stora vilda djur det faktiskt finns i den svenska skogen. En annan naturupplevelse hon aldrig glömmer var när hon sköt en tolvtaggad älg med medaljhorn:
Jag såg älg efter älg gå förbi jakttornet där jag satt. Men jag avvaktade med att skjuta. Plötsligt stod tjuren där. Hornet var så stort att älgen nästan behövde parera huvudet mellan träden för att ta sig fram”, beskriver Ingalill.

Det hon uppskattar med jakten är att komma ut i naturen och få motion men framför allt det sociala som jakten innebär. Och såklart fikapauserna, tillägger hon med ett skratt.


Bilden är tagen 2011 då Ingalill fällde en udda tolvtaggare. Hornet pryder idag en vägg 
hemma hos paret.

Ingalill har provat ett flertal jaktformer och hennes favoritjakt är älgjakt med drevkedja eftersom det är en väldigt social jakt. På andra plats kommer rådjursjakten för då får hon jaga med sin drivande Basset Fauve. Den svåraste jakten anser hon är fågeljakt, åteljakt tycker hon är lite långtråkigt medan pürschjakt anser hon är en bra jaktform då skotten blir säkra och djuret aldrig hinner bli rädd. Hon ser jakt som viltvård och att tillvarata naturens resurser.

Favoritdatumet är dels den första älgjaktsdagen men framförallt föredrar Ingalill bockjaktspremiären då hennes jaktår startar.

Bockjakten börjar tidigt på morgonen och i jakttornet får man se hela naturen vakna till liv. En fågel börjar ta ton med ett kort kvitter och därefter vaknar hela fågellivet. När dimman lättar kan man få syn på rådjur precis intill tornet. Kanske har de stått där hela tiden. Man ser också vad som har hänt i skogen under den vilande säsongen, bland annat kan det fötts rådjurskid.


Det är något speciellt med att sitta i jakttornet vid bockjaktspremiären, tycker Ingalill. 

Ingalill kan inte komma på några direkta nackdelar med jakt, förutom att det är för få dagar som avsätts till jakt, inflikar Thomas. Minst en dag varje helg under perioden 1 oktober till den 31 januari avsätter paret till jakt men poängterar att de definitivt inte hinner tröttna på det.
Hela mitt liv har jag trivts bäst utomhus. När jag var liten var jag hellre med pappa i skogen snarare än att hjälpa mamma med inomhussysslor. Jag tror det är tack vare att man är utomhus som man inte tröttnar på jakt, man kan helt enkelt inte få för mycket av det”, menar Ingalill.

Om någon funderar på att börja jaga föreslår Ingalill att prova att vara med som gäst vid ett jakttillfälle för att se om man tycker om det. Hon tycker utan tvekan också att det är värt att ta jägarexamen!

 

9 Snabba frågor

Jaga ensam / tillsammans med andra
Drevkedja / hundjakt
Jaga i regn och rusk / jaga i snö och kyla
Bockjaktspremiär / älgjaktspremiär
Rådjursjakt/ älgjakt
Rådjurssadel / älgentrecote 
Kaffe / varm choklad
Kängor / stövlar
Kula / hagel