Arne 50 år på VIDA Urshult


Sedan 1949 har det funnits ett sågverk vid Hunnamålavägen i Urshult. 1990 blev det en del av VIDA gruppen. På området är det endast förstamagasinet från början av 60-talet som finns kvar av det ursprungliga byggnaderna. Inne i justerverket träffar vi Arne Svensson. Hans första "riktiga" arbetsdag på sågen var den 1 september 1965

Året var 1961 när Arne 15 år och nyutexaminerad, blev uppringdav dåvarande ägaren John Neikter. Han blev erbjuden sommarjobb. Lönen var 3 kr per timme och bensinpriset var 55 öre/liter, 90 öre/liter för oljeblandad. - På den tiden var det gott om jobb. Det vara bara att välja. Och det blev sågen i Urshult. Det har jag aldrig ångrat.

Arne berättar med härlig inlevelse om sina första upplevelser.
- De gamla skulle alltid leva fan med småpojkarna och hitta på djävulstyg. En av mina första dagar blev jag uppskickad för att städa i spånmagasinet. Då drog hyveln igång och det dammade som bara den. Och inte var det någon som sa sig veta att jag var där inne just då...

Arne kände för skogen. Han valde att efter sommarjobbet läsa vidare. Först skogslinjen i Ingelstad och därefter i Asa, båda strax utanför Växjö. Den 1 september 1965 var hans första "riktiga" arbetsdag på justerverket i Urshult. Ett arbetsliv som på den tiden innebar tungt kroppsarbete och mycket handarbete.
- Det var inte ovanligt att 20 fot långt virke med en vikt på 80-100 kg skulle hanteras helt manuellt. Förr blev man trött i kroppen. Nu blir man trött i huvudet. Vi slipper tunga lyft men allt går så mycket fortare och man måste vara på hugget.

Arne har under sina 50 år fått vara med om en otrolig utveckling. På området är det endast förstamagasinet från början av 60-talet som finns kvar av det ursprungliga byggnaderna.
-När det nya justerverket och hyvleriet byggdes blev det något helt annat. När VIDA köpte sågen 1990 sågades ca 25 000 m3 och idag ca 170 000 m3

När det gamla hyvleriet skulle rivas blev det startskottet för en dröm Arne haft sedan länge. Att bygga ett porslinsmuseum. Porslin har länge varit hans stora hobby och under åren har Arne samlat på sig över 4 000 porslinsföremål, främst mat- och kaffeporslin. När han fyllde 50 år bjöd han på storkalas. På önskelistan stod virke. Alla gästerna från Kärrasand kom med en planka under armen. På bordet var det uppdukat med en unik porslinuppsättning för varje gäst. Porslinet finns att beskåda i museet som han sedan 1996 driver utanför Kärrasand, Urshult. Reglarna i muséet är spillvirke från gamla hyvleriet. -Det var spillvirket som satte fart på bygget. Tidigare stod allt porslin i lådor så ingen kunde njuta av det.

Den 31 augusti var han sista arbetsdag på VIDA.
- Då har jag jobbat 4 år extra för att jag skulle komma upp i 50 år. Det har blivit som mitt andra hem och det har inte gått en dag utan att jag har gått hit med glädje!