Trä kan faktiskt rädda världen!


Många människor tror att skogen i Sverige håller på att ta slut men så är det inte. För varje träds som fälls måste minst två nya planteras. Visste du att mer än halva Sverige är täckt av skog?! Vi har aldrig haft så mycket skog som vi har idag. Om ni människor fortsätter använda skogen på ett smart sätt är den en oändlig resurs som faktiskt kan rädda världen!

När träd växer tar de upp koldioxid. Den här koldioxiden finns kvar i trädet även när det blivit till en stol, hus, papper, kläder eller annan produkt från skogen. Visste du att ett normalstort träd består av nästan en kubikmeter trä? I en kubikmeter trä lagras ett ton koldioxid! Så väljer man produkter av trä i istället för i något annat material så slipper vi massa onödigt koldioxidutsläpp och hjälper klimatet. Tänk på det nästa gång du ska handla något.

Ni människor är ju tyvärr ganska slarviga och slänger en hel del skräp i naturen. Det bästa vore självklart om ni inte gjorde det alls. Men om ni nu ändå råkar göra det så går det betydligt fortare för naturen att bryta ner produkter som är gjorda av trä än annat material. Kolla här: 

 Toalettpapper 2-4 veckor 
 Tidning 6 veckor 
 Äppelskrutt 2 månader 
 Mjölkkartong 3 månader 
 Cigarettfimp 1-5 år 
 Plastpåse 1-20 år 
 Tuggummi 20-25 år 
 Aluminiumburk 200 år 
 Pet-flaska 450 år 

 

Ni människor har ju så många prylar! Vad har du hemma som inte är gjort av trä som du tror skulle kunna göras av trä i stället? Skicka gärna ett brev eller teckning till mig så kommer det en överraskning med posten. Din teckning/brev skickar du till: VIDA AB, Att: Vidar, Box 100, 342 21 ALVESTA alt vidar@vida.se

Kramar från Vidar :-)

(Källa: miljoaktuellt.se och skogenochklimatet.se)