Ett hus blir till


Jag knackar på i det funkisinspirerade huset på Östra Lugnet i Växjö. Vera öppnar dörren. Jag frågar om jag får prata med pappa och det får jag. Vera lyssnar och trär pärlhalsband under tiden. När jag frågar hur gammal Vera är sträcks lite olika många fingrar upp tills det tillslut landar på fyra. Hon berättar att hon fått nytt rum. Det ligger på övervåningen och där bor hon helt själv. Det finns ett rum till som ett syskon skulle kunna få också, berättar hon.

Ett Hus Blir Till 02Det nybyggda trähuset är i två plan, öppen planlösning och ett fint glasparti mot baksidan. Inredningen präglas av 60-tal. En skön brytning mot det moderna, raka och vita. Här bor Annika, Richard och dottern Vera. Huset har de delvis ritat själva. Richard arbetar som mekanikkonstruktör och kan även en hel del om att bygga hus. Och han vet definitivt hur han vill ha det.


- En ganska jobbig kund gissar jag, säger Richard och ler. Att bygga hus är ett stort projekt och kanske den största affären många gör i sitt liv.

Hur startade denna process för er?

Ett Hus Blir Till 03- Det hela började med att vi fick en tomt, säger Richard. Det var ganska otippat eftersom vi stod i en tomtkö med 300 personer och det fanns endast 80 tomter att tilldela. Detta gjorde såklart att hela processen satte fart. Att vi ville bygga var helt klart. Också att vi ville göra en hel del själva när väl huset var på plats. Vi skissade och ritade och hade en ganska klar arkitektritning. Sedan letade vi runt. Vi träffade ganska många hustillverkare och VIDA Building och Småländska Drömhus besökte vi på Hem och Villa-mässan. Varför vi beslöt oss för att beställa där berodde bl.a. på närheten till fabriken och att vi kände att vi fick svar på våra frågor. Kemin stämde helt enkelt,säger Richard.

Ett Hus Blir Till 04Byggprocessen startade med ett möte tillsammans med Småländska Drömhus som höll i totalentreprenaden och VIDA Buildings konstruktör. Idéer och förslag om byggteknik, planlösning och kostnader diskuterades.

- När vi var klara fick vi ett slutligt pris på byggsats och montage. Vi gick också igenom material- och leveransdeklaration som beskriver vad en byggsats innehåller och vilka tillägg som gjorts när det gällde vårt hus.

Ett Hus Blir Till 05Därefter skrevs kontrakt och VIDA Building tog fram de bygglovsritningar som behövdes. På VIDA Building startade konstruktionsarbetet samt beställningar för att få material till huset när bygglovshandlingar hade anlänt. Detta tar normalt ca 6-8 veckor. Därefter började tillverkningen i VIDA Buildings fabrik och samtidigt gjöts grunden ute på byggplatsen. I fabriken spikas väggblocken på vändbara spikbord. När stomregelverket är klart kläs det med en plastfolie. Därefter görs ett inre installationsregelverk med isolering, där el-dosor placeras för att inte göra hål i den luft- och ångspärrande plasten. När detta är klart kläs insidan med spånskiva och gips. Så är det dags att vända över väggen på spikbordet mittemot så att utsidan hamnar uppåt för att klä ytterväggen med panel. Även salning och foder till fönster sätts på plats och till sist monteras fönster. Takstolar, takpannor och material till icke bärande väggar är en del av det material som levereras löst med byggsatsen till byggplatsen.

Ett Hus Blir Till 06Under tiden som Richard och Annikas hus höll på att byggas i fabriken var de på besök flera gånger.

- Det var en häftig känsla att se de väggblock växa fram som skulle bli vårt eget vardagsrum och sovrum. När väggarna sedan anlände till byggplatsen tog det drygt en vecka till dess att taket var på. Vi följde arbetet varje dag,berättar Richard, och kunde också göra en del ändringar på plats. När det var tätt utvändigt och skyddat från väder och vind fortsatte arbetet invändigt. Montaget sköttes av Småländska Drömhus anlitade montörer, el- och VVS-entreprenörer. Det invändiga arbetet gjorde familjen delvis själva, tex en hel del av målningsarbetet.


Ett Hus Blir Till 07- Det invändiga arbetet krävde många och snabba beslut och Annika som pendlar till Vetlanda fick förlita sig till mitt tycke och smak i vissa lägen,säger Richard. Annika som precis kommer innanför dörren, hör vad vi säger och harklar sig.

- Det gick bra för det mesta,säger Rickard och ler mot sin sambo.

- Ett tips är att hämta in alla eventuella utestående gentjänster du kan uppringa från släkt och vänner. Richard, som själv varit hemma hos kompisar och hjälpt till att målat en del tyckte att det fanns en del att inkräva.

Ett Hus Blir Till 08- Men nu är nog det kontot helt slut,ler han. Vera är hungrig och pappa pratar. En liten konstpaus och sedan har Vera revben i ena handen och pärlhalsband i den andra, eller om det är i samma. Pappa gillar inte att det blir flottigt på halsbandet och Vera tycker han är onödigt petig. En vanlig dag i Cederbergs familj gissar jag och känner igen det mesta. I så fall är det inte bara det Veras pappa är petig med. Förutom att vara högst delaktig i byggprocessen gav Richard sig själv på att gjuta alla fönsterbrädor i betong.

Ett Hus Blir Till 09- Ett fruktansvärt jobb,säger han.Jag hade aldrig trott att det skulle ta sådan tid. Men de blev väldigt fina,säger han, vilket jag kan intyga.

- Dessa ligger dock lösa ännu,fortsätter han. När allt är nästan helt klart tappar man liksom orken. Det finns en del lister också som inte är fastspikade. Och någon liten kant som ska putsas till. Visst känner man väl igen även detta, tänker jag och tänker på mina egna lister som ligger där hemma. Annika och Richard är nu inne i fas två i sitt husbygge; nämligen att färdigställa alla småsaker som de har på sin gemensamma att-göra lista.  


- Men jag har inte sett till "Arga Snickaren" ännu i alla fall,skrattar Richard.


Byggbolag

undefined

Privatkund

undefined

SKL-avtalet

undefined

Volymelement/Moduler

undefined